project

#017 eindelijk de eerste …

... screencapture video

Eindelijk dan toch : mijn eerste screencapture video (ook wel screencast genoemd). Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat ik je er in de leden-mail speciaal op heb gewezen ­čśë Mijn allereerste publieke video tref je onderstaand aan. In totaal 2 minuten en 13 seconden inclusief intro-tje. En nee, niet perfect, maar wel een mooie leerervaring. Voor die video heb ik eerst heel gericht een avond moeten oefenen met de techniek, het verhaal en de nabewerkingen. Daarna heb ik een halve avond nodig gehad voor de daadwerkelijke opname en de bewerking in mijn, overigens goed bevallende, video-bewerking software Camtasia.

Ik schat dat ik deze opname in totaal zo'n 20 keer heb herhaald. De draad kwijt, versprekingen, verkeerde houding voor de camera, dingen vergeten te vertellen, fout geklikt tijdens de demonstratie, en dat soort dingen. Opnemen op video werkt op zich al heel anders dan wanneer je iets uitlegt aan studenten. De wisselwerking ontbreekt; je ziet niet of iets aankomt, niet of je te snel of te langzaam gaat en ook kun je niet gemakkelijk even iets tussendoor vertellen dat je vergeten was; dan wordt een video meteen rommelig. Na 20 keer lukte het ! Uit het hoofd, dat dan weer wel, zonder teleprompter/autocue of spiekbriefje.

De video (en de nabeschouwing)

Voordat ik me me ga indekken eerst de video (om uit te testen hoe dat werkt heb ik hem op de server van de makers van Camtasia gezet en dat bevalt me nog niet heel goed). Die video stottert (en dat ligt aan de server waar de video staat). Dat is op te lossen en laat ik voor de volledigheid helemaal onder aan dit bericht zien. Om het wat minder omslachtig te maken heb ik het filmpje ook op mijn eigen server gezet (met het gevaar dat die met teveel bezoekers tegelijk ook gaat stotteren...).

Vanaf mijn eigen server :

 

Nabeschouwing

Ja, wat vind ik er van ? Kort samengevat vind ik het best aardig voor een eerste poging, maar er moet nog wel een hoop gebeuren. Mocht jij ook met een project bezig zijn, dan loop je vast ook zo nu en dan tegen zo'n situatie aan. Ik weet niet hoe jij dan verder gaat (dat hoor ik graag, mail me even). Zelf doe ik dat meestal door de grote lijnen op een rijtje te zetten en die dan stuk voor stuk kritisch te bekijken (voor zover ik onbevooroordeeld tegen mezelf aan kan kijken). Om in deze eerste video-poging niet al te blij van mezelf te worden, maar ook mezelf niet al te hard te vallen, heb ik twee categorie├źn die goed bij bij mijn woongebied passen : "kan minder" en "kan beter".

-> Mijzelf

De meeste mensen vinden zichzelf verschrikkelijk op video, misschien is het extra vreemd doordat je jezelf anders altijd alleen in spiegelbeeld ziet. Ik vind mezelf ook vreselijk, en daarom is het best eng om zo'n video te laten zien in dit stadium.  Ik heb geen idee of ik bevriend met mezelf zou willen zijn, als ik mezelf terugzie, of dat ik mezelf als docent zou willen hebben. Ik ben blij dat anderen daar wat gemakkelijker in zijn ! Niet-perfect is dan wel "ook goed genoeg", maar meestal sta ik toch niet vooraan in de rij om mijn onzekerheden via zo'n medium te tonen. Wat denk ik zelf van mijzelf in deze video :

Kan minder : ik doe het in ieder geval wel (!)
Kan minder : ik kijk in de camera op het moment dat ik de kijker toespreek
Kan minder : verstaanbaar en rustig uitgelegd verhaal
Kan beter : volgende keer even scheren en een overhemd aan ?
Kan beter : de spiegelende brillenglazen zijn wel erg opvallend
Kan beter : er kan iets meer dynamiek in stem en uitdrukking (dus iets meer enthousiasme)
Kan beter : mijn stem is nasaal en ik verslik me soms wat in de woorden
Kan beter : ik zit weer wat scheef in beeld (ik loop ook vaak met scheve schouders)

-> Omgeving

Opgenomen in de logeerkamer, die tevens als man-cave dienst doet. Het is wat woekeren met de ruimte en bij een screencapture is het wel handig om dicht bij de computer (en dus webcam) te zitten, maar voor het beeld zou iets meer afstand beter zijn geweest.

Kan minder : het geluid heeft geen echo of bijgeluiden
Kan beter : iets ruimer beeld was fijn geweest
Kan beter : achtergrond is wat te rommelig

-> Inhoud/verhaal

Het verhaal is natuurlijk een uittest-tekst (misschien voor sommigen wel echt handig). Het is niet een onderwerp waar mijn hart ligt en waarvan ik denk echt een zinvolle bijdrage met mijn uitleg te hebben. Ik hoop (en verwacht) over fotografie met iets meer overtuiging en enthousiasme te kunnen praten.

Kan minder : het is een samenhangend verhaal
Kan minder : beeldmateriaal klopt goed bij de tekst
Kan beter : de tekst moet niet te kinderlijk worden
Kan beter : het ziet er wat richtingloos uit; misschien moet ik iemand in gedachten nemen tegen wie ik praat

-> Techniek

Techniek is belangrijk, maar wordt vaak overschat. Zo kun je ook met een eenvoudige camera prachtige en boeiende foto's maken en helpt het je helemaal niets om een dure camera te hebben, wanneer je het gewoon "niet ziet". Misschien worden je foto's dan wel "mooier", maar niet "boeiender". Niet teveel focussen op de techniek zelf dus, maar vooral op de toepassing van de techniek; hoe gebruik je techniek om je doel te bereiken.

Kan minder : de nabewerking houdt het best boeiend, zeker het eerste deel
Kan minder : in de camera kijken met de webcam boven op het scherm werkt goed
Kan beter : de resolutie van de schermopname is te groot; letters worden nu op een kleiner scherm klein en rafelig
Kan beter : intro-stukje met wolken kan misschien korter (of weg); zie je dat te vaak, dan irriteert het snel
Kan beter : er zit wat ruis in het geluid als je het luid afspeelt (maar ja, waarom zou je dat doen)
Kan beter : misschien kan het geluid iets voller (en minder nasaal)
Kan beter : ik zou scherper in beeld willen
Kan beter : het licht is niet mooi (vrij harde schaduwen van de bril, glimmend hoofd)

Samengevat

Met deze techniek zou het volgens mij wel moeten lukken. Geluid is al behoorlijk goed, met de webcam moet ik nog even bezig, net als met de schermopname, maar vooral moet ik aan mezelf werken. Wat staat me te doen ? Experimenteren, optimaliseren, oefenen, oefenen, oefenen, oefenen.... Langzaam verder, op weg naar CAPPUCCINO !

Met welke middelen gemaakt ?

Voor wie het wat interesseert even een kort overzicht van de middelen die ik gebruikt heb. Als je vragen hebt daarover, stel ze gerust. Ik gebruik :

  • Eenvoudige Windows PC (Windows 10)
  • Camtasia software voor zowel de "capturing" (het gevangen nemen) van het scherm als (tegelijkertijd) het opnemen van mijzelf met een webcam
  • Logitech webcam HD C525
  • Externe microfoon Behringer C
  • Mengpaneeltje Behringer Q802 USB

Na het opnemen van scherm, webcam en geluid door Camtasia worden die onderdelen in de bewerking-software geopend en heb ik ze bewerkt. Daarna heb ik het filmpje op een site gezet die ook van de makers van Camtasia is. Zoals gezegd bevalt me dat nog niet heel goed, want de video stottert dan tijdens het afspelen.

De video nogmaals, maar dan op de servers van Camtasia

Zoals gezegd ben ik nog niet echt tevreden over deze oplossing; de video stottert. Dat is met een omweg op te lossen : start de video met het driehoekje en pauzeer dan meteen door op de video te klikken. De hele video wordt dan opgehaald en na een seconde of 30 wachten kun je die waarschijnlijk zonder stotteren afspelen (klik er weer op om te starten).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *