project

#003 Als je geen zin hebt …

... dan maak je maar zin

Mijn grootmoeder van mijn vaders kant duidden wij als kleinkinderen, in tegenstelling tot de grootmoeder van de zijde van onze moeder, met 'grote oma' aan. Die grote oma was er niet een van de overdreven nuance. Iedere dag, stipt om zes uur stond het eten op tafel, of de aardappels gaar waren of niet was daarbij niet belang. 6 uur is 6 uur en dus etenstijd. Grote oma beschikte over een aantal zinnen van het type, dat wij tegenwoordig one-liners noemen. Eén daarvan was 'als je geen zin hebt, maak je maar zin'. Een zin die wel een beetje lijkt op 'willen = kunnen', en in beide gevallen goed duidelijk maakt dat als je te lang te moeilijk blijft doen over iets, dat er dan niets gaat gebeuren. En zo is het !

Willen = kunnen klinkt lekker gemakkelijk, alsof er altijd een weg is, als er maar voldoende wil is. Bedenkelijke logica natuurlijk, net als dat je ziek zou worden omdat je de verkeerde gedachten denkt. Wel maakt het de dingen een stuk gemakkelijker wanneer je iets wilt. Bij de start mijn project ga ik dan ook als eerste op een rijtje zetten wat ik leuk vind. En vervolgens ga ik ook een inventarisatie maken van waar ik goed in ben en waar niet; zeg maar een soort sterkte-zwakte analyse. In deze eerste stap begin ik er wel aan, maar ik moet dat niet in één keer doen; ik schrijf eerst een aantal onderwerpen in de lijstjes en kom er later weer op terug; pas dan van alles aan en laat het weer een tijdje liggen.

Leuk om te doen

 • intellectuele en lichamelijke uitdagingen,onderzoeken of ik iets nieuws kan leren
 • foto's maken door in steden en landschap te dwalen
 • foto's bewerken
 • teksten structureren en schrijven
 • concepten bedenken; hoe snijd ik de werkelijkheid in puzzelstukjes en daar dan iets mee bouwen
 • programmeren; ook hier weer concepten en structuren uitdenken; de techniek is daarna minder spannend
 • films kijken, liefst met een mistige deprimerende Oostblok sfeer
 • met vrienden in de zon zitten met een glas witte wijn en gebakken garnalen

Sterk

 • analytisch, structurerend
 • creatief
 • handig; zoals met apparaten en verbouwklussen
 • energiek, enthousiast, nieuwsgierig
 • humor, al is het soms wat cynisch
 • verantwoordelijkheidsgevoel
 • discipline

Zwak

 • geen 'mensen-mens'; ik hou wel van mensen, maar ben ook erg gesteld op eigen ruimte
 • niet commercieel (is niet altijd een zwakte 😉 )
 • schuif vervelende taken voor me uit
 • werken vóór anderen vind ik lastig; mét anderen gaat wel vaak goed en dat komt door :
  • eigenwijs (soms echt wel iets te veel)
  • zelf richting gevend (is lastig als je me wilt sturen)

PS Voor wie dit leest en volledig verbijsterd is door mijn volledig gebrek aan zelf-inzicht : graag suggesties over mijn sterke en zwakke kanten via het contactformulier 😉