project

#002 De eerste stap : gewoon doen

De eerste stap is een daalder waard

Starten doe je in ieder geval met 1 stap, of eigenlijk beter met 1 mini-stap. Volgens de 'methode van de eerste stap' is dat namelijk een stuk eenvoudiger; om jezelf een eerste stap te laten doen die niet te groot is, maar juist heel klein. Ook niet een ‘haalbare’ stap, nee, gewoon een klein stapje. Dat lukt namelijk altijd en wanneer het eerste stapje lukt motiveert dat voor het volgende stapje. En ja, dan volgen de andere stappen bijna vanzelf. En opeens ben je dan zomaar begonnen.

Geloof ik daarin, zo'n kinderlijk eenvoudige theorie ? Ja, eigenlijk wel. Een eerste stap is gewoon hartstikke moeilijk. Heb je bijvoorbeeld wel eens geprobeerd om een boek te schrijven (of een blog) ? Die eerste zin... Dat is echt een heel moeilijk zin, want die is nooit goed genoeg. En veel mensen komen dan niet voorbij die eerste niet-gelukte zin. Veel mensen, inclusief ik zelf, hebben dan de neiging om af te haken. De gouden tip is dan om gewoon een eerste zin op te schrijven, maakt eigenlijk niet uit wat voor zin. En dan de volgende en zo door. Het hoeft allemaal nog nergens over te gaan. Gewoon doorschrijven. Op een gegeven moment krijg je vanzelf tekst waar je wel een verhaal in gaat ontdekken. Maak dat verhaal dan eerst maar even af. Dan is er daarna altijd nog tijd om die eerste zinnen te herschrijven en de flauwekul te wissen.

Stapje 1 is dus : BEGINNEN, net als ik met dit project-project ben gestart. Maakt niet veel uit hoe je start, maar begin er mee om IETS te doen ! Ik ben gestart (een beetje veel moeite voor een eerste stap misschien) met SPAGHETTI (en daar ben ik wel gestart met iets heel kleins) om daarna mijn tweede project op te gaan zetten. Nu ik SPAGHETTI heb kan ik met de rest beginnen, maar zit ik meteen weer met het probleem van de eerste stap die er moet komen. En wat moet ik dan daarna allemaal nog bedenken ? En daarna ... Geen idee. Dus de komende weken ga ik de richting en inhoud van dat project als eerste proberen te bepalen. En een leuke projectnaam, daar heb ik ook zin in. Eind februari wil ik een concreet doel hebben. Vind je dat laat ? Nee hoor, doelen goed vaststellen is nog stukken moeilijker dan de eerste zin 😉 Rustig aan, stapje voor stapje...

Even concreet de komende weken :

  1. Beginnen (met bijvoorbeeld de tekst die je net hebt gelezen en die inhoudelijk best zinvoller zou kunnen en eerst een heel andere eerste zin had, haha)
  2. Nadenken over wat ik goed kan en/of leuk vind om te doen
  3. Een techniek inzetten om gedachten te ordenen : een gedachtenwolk maken. Wat houdt me bezig, waar hangt dat mee samen, wat speelt er allemaal mee.
  4. Een techniek inzetten die helpt om te bedenken waar ik mee bezig ben, maar dan in de vorm van het waarom, voor wie en hoe : lean canvas

En nee, ik verwacht niet al die zaken meteen de eerste keer tot in grote diepte te kunnen uitwerken, maar ik start er al wel mee en wil je laten zien wat je er mee kunt. Eind februari moet me een doel voor ogen staan waar ik in geloof.