project

#009 Wow !

Wow, een rollercoaster !

Inderdaad ! Wow, wat een week ! Heftig hoor. Vroeger, zeg maar toen ik een jaar of 8 à 10 was, droomde ik toch wel een paar keer per jaar dat ik ergens geld vond, meestal een dubbeltje of een kwartje (ja, munten hadden toen nog namen). En wanneer ik dat geld dan oppakte zag ik iets verderop nog een muntje liggen en nog één en nog één en nog ... een heleboel. En dan vlak voordat ik al dat geld kon pakken werd ik altijd wakker. Die opwinding kan ik me nog goed herinneren. Het was dan wel even jammer dat het niet echt gebeurd was, maar de gedachte dat het kon en dat het zo dicht bij was geweest; het had zomaar echt kunnen zijn... En dat type opwinding heb ik na deze week ook; ik heb echt iets gevonden dat intens spannend is, en het bijzondere is dat het zomaar kan gebeuren ! Om met Sally de Winter uit een eerder bericht te spreken : "reality always happens when you least expect it"
 
Sinds ik vorige week het 'begin van een plan' beschreef is het allemaal heel snel gegaan deze week. Zo'n opwinding, en die gaat in wezen niet over geld of materie, maar over wat er allemaal zomaar zou kunnen gebeuren, is zeldzaam. Ik zal het je uitleggen en laten zien. Nog even voor de herinnering : de grote lijn achter mijn 'plan' was dat ik fotografie-tutorials (voor mijn moeder : lessen via internet) zou gaan maken en daarnaast een Engelstalig blog wilde maken. Doel was vooral om te onderzoeken of ik dat zou kunnen en hoe zich dat tot het begrip 'passive income' zou verhouden. Niet dat ik mijn werk niet leuk vind, integendeel. Als uitdaging is zo'n idee van passive income desondanks reuze spannend (straks heb ik nog een linkje naar een Tedx talk over dat onderwerp). 
 
Vorige week eindigde ik met een opsomming van uit te zoeken punten. Daar ben ik mee begonnen; de meeste punten moeten nog verder worden uitgezocht. Laat ik mijn te-doen lijst als startpunt nemen; dat was immers mijn doel voor deze week :

te doen - uitzoeken of ik de content voor me zie

Ja, ik zie de inhoudelijke kant van de tutorials voor me. Mijn concept zal hoogstwaarschijnlijk zijn dat ik laat zien dat het maken van een 'goede' foto grofweg uit twee delen bestaat. Voor het laatste deel wordt, met de bedoeling je foto's mooier te maken, al heel veel cursusmateriaal (Photoshop en Lightroom) aangeboden; zowel betaald als gratis. Ik wil juist het traject daarvoor gaan behandelen, met een kleine uitloop naar de nabewerking omdat daar ook een deel van het uiteindelijke resultaat ligt. Geen technisch verhaal dus over sluitertijden en lensopeningen, geen lange demonstraties van het gebruik van foto-bewerking programmatuur, maar een kritische blik op wat je nou eigenlijk fotografeert en het hoe en waarom. Volgens mij heb ik daar (mede door mijn studie aan de fotoacademie) wel de nodige tekst over. En zonder dat het saai wordt, lijkt me.

Het tweede deel van de content; de (Engelstalige) blog die er voor zou moeten zorgen dat er meer te beleven valt dan alleen betaald materiaal, ben ik mogelijk op dit moment in het Nederlands aan het maken in de zin van mijn foto-blog. Niet alle afleveringen zijn natuurlijk even bruikbaar, maar ik heb aan het eind van dit jaar als het goed is toch zo'n 52 afleveringen met foto-gerelateerde beschouwingen om mee te beginnen (of halverwege met 26). Het leuke is dat daarmee de huidige foto-blog misschien ook een wat helderder en fotografischer doel en invulling gaat krijgen.

te doen - het tijdprobleem oplossen

Mijn grootste vraag was : hoe los ik het tijdprobleem op ? Daar ben ik (en dat in 1 week) al heel aardig in geslaagd, lijkt me. Ten eerste heb ik bedacht dat ik grote delen van mijn foto-blog kan gebruiken voor dit tweede project. Die moet ik dan natuurlijk nog wel even vertalen, maar dat lijkt me met een beetje behoorlijk vertaal-tool (misschien Google Translate wel; ik moet het allemaal uitproberen) redelijk eenvoudig te doen. En anders huur ik iemand in via Fiverr, waar je juist dit soort relatief kleine vertalingen voor een keurig budget kunt laten uitvoeren (ongeveer 20 euro voor een uitgebreid bericht, zoals deze aflevering).

Wanneer ik verder de rest van het jaar uittrek voor het het bedenken en maken van het eerste cursusmateriaal heb ik daar wel ruim de tijd voor, lijkt me. Ik zag trouwens dat cursussen echt veel simpeler kunnen zijn dan je zou verwachten. Een eenvoudige cursus met alleen tekst-dia's heeft zomaar zo'n 1000 mensen die die cursus hebben aangeschaft (voor 11 euro per persoon). Zo simpel zal ik het wel niet kunnen houden, maar het belangrijkste is toch dat je wel echt een goed verhaal hebt.

te doen - de kosten inventariseren

Voor dit onderwerp was de grote vraag : blijven de verwachte kosten binnen de perken ? De details moet ik nog beter uitwerken in verband met eventuele benodigdheden, maar voor de doorlopende kosten valt het zeker mee. Om te beginnen moet ik een website voor dat project in de lucht houden (dat kost een paar euro per maand). Ik kan zelf die website bouwen en onderhouden. De vertaling van de blog-teksten zou nog wel een investering kunnen zijn en schat ik in op maximaal 20 euro per stuk, maar die hoeven niet allemaal tegelijk en al zeker niet alle 50 meteen aan het begin vertaald te zijn.

Wanneer ik tutorials ga publiceren kan ik (zie verderop) ook gebruik maken van gespecialiseerde websites die cursussen aanbieden. Voordeel is dat zij heel veel verkeer hebben en je actief helpen bij de ontwikkeling van cursusmateriaal en marketing. Natuurlijk betaal je daar ook voor, maar dat doe je door een deel van de cursusinkomsten af te dragen; no cure no pay, zeg maar.

te doen - omgaan met de uitdaging van de commercie

Ja, commercie is niet mijn sterke punt. Dat is niet erg, want er zijn hulpbronnen; zeker wanneer ik me aansluit bij (zie verder) één van de websites die cursussen aanbieden. Verder zie ik commercie ook als een uitdaging; ik wil er graag meer over leren en doe dat door mijn huidige blog natuurlijk ook al. En op welk publiek ga ik me richten ? Die vraag is misschien wel automatisch beantwoord wanneer ik mijn cursus op zo'n site zet; dan richt ik me op het publiek dat daar al massaal cursussen volgt. Dat is vooral Engelstalig publiek, al zijn er ook cursussen in het Spaans of Duits. Cursussen zijn voor iedereen : persoonlijk ken ik mensen van 20 en mensen van 70 die zo'n cursus doen en er voor betalen.

In het kader van mijn commerciële ontwikkeling wil ik zeker ook de blog maken en promoten. Ik wil daar een soort thuis-gevoel mee bieden aan mijn cursisten.

te doen - benodigde middelen op een rijtje zetten

Voor het maken van een tutorial heb je in principe niet heel veel nodig. Wel moet je zorgen voor een goede beeld- en zeker geluidskwaliteit, dus heb je een camera en een microfoon van enige kwaliteit nodig. Verder een plek om te zitten, snel internet, een PC, software om video te bewerken en/of slideshows te maken. Gelukkig heb ik verreweg het meeste al. Een gedetailleerd plan volgt nog.

te doen - keuzes maken

Mijn keuze om mijn tweede project Engelstalig te maken staat nu vast; het Engelstalig publiek is zo veel groter. Het staat op nummer 2 (ja ik had ook op 1 verwacht) van de meest gesproken talen. Zo'n 750 miljoen mensen zijn Engelstalig. Nederlandstalig zijn er ongeveer 23 miljoen mensen gesproken (Nederlanders, Vlamingen en Surinamers samen). Dan is het Engelstalig gebied dus zo'n 32 keer zo groot; sterker nog, ook mensen voor wie Engels niet hun eerste taal is, spreken vaak Engels ! Wereldtaal nummer 1 is trouwens het Chinees (Mandarijn); meer dan 1 miljard mensen spreken dat. Ik helaas niet...
 

Er was toch sprake van opwinding ?

Ja, zeker. En opwinding krijg je niet van het bedenken van antwoorden op vragen of het (op papier) oplossen van problemen. Opwinding krijg je alleen wanneer je dingen doet, uitprobeert, uitzoekt en in je hoofd laat rond-tollen. En dat is nou precies wat ik deze week heb gedaan.
 

Ik heb gekeken naar een boeiende Tedx-talk over passive income. Ook het verschil tussen active income en passive income wordt daarin besproken. Kort samengevat is het dat je bij active income je tijd tegen geld ruilt en bij passive income je tijd in het maken van een product steekt en daarna dat product (liefst vaker) tegen geld ruilt. De TEDx talk van Alex Szepietowski is te zien op Youtube

Ik ben op zoek gegaan naar een naam voor mijn nieuwe project. Ook nu weer begon ik te denken met 'project' aan het begin en kwam ik, associërend via het huis-gevoel dat ik wil geven op de voorlopige slagzin : photograpy : relaxing and inspiring. Daar heb ik een zondag-ochtend koffie-gevoel bij, dat zich met 'cappuccino' laat omschrijven. Voor nu heb ik dan alvast de domeinnaam projectcappuccino.com geregistreerd voor mijn blog. Ik ben nog bezig met het domein cappuccino.com; heb wel een aantal mails aan de eigenaar gestuurd, maar geen reactie gekregen. Dat domein wordt namelijk sinds 2016 niet meer actief gebruikt, dus je weet maar nooit.

Samen met mijn zoon Max heb ik een eerste blik geworpen op websites waar cursussen worden aangeboden.  De marktleiders zijn : 
Udemy : voelt leuk, actief, jong, gemakkelijk, persoonlijk, uitstekende opzet van eigen cursusmateriaal om een trainer te worden, veel hulp, grote community, simpele en begrijpelijke opzet van het verdienmodel (wel vrij hoge kosten). Zo'n 9 miljoen cursisten die actief door Udemy worden benaderd; grote kans dat daar ook mensen tussen zitten voor mijn cursus 😉
Lynda : vanouds dé cursus-aanbieder (ik ken hem van de fotografie). Is een stuk serieuzer en zwaarder, kwalitatief misschien diepgaander. Om daar meer te weten te komen moet je eerst beoordeeld worden
Teachable : is, anders dan Udemy, niet zelf bezig met marketing en cursisten-werving. Daar moet je dus zelf de marketing doen. Dat heeft voor- en nadelen.

Ik heb me bij Udemy als trainer/docent aangemeld en zelfs al 2 cursussen aangeschaft (samen 24 euro). We zien wel of Udemy ook mijn oplossing is, of dat ik uiteindelijk toch voor Teachable ga. Ik heb in ieder geval wel een mooi certificaat aan mijn eerste Udemy trainers-cursus overgehouden (1 uur video; toch wel 3 uur bezig geweest met alle oefeningen er bij) :
 

Certificaat van voltooiing

Deze week heb ik voor het eerst de mogelijkheid van reacties onder de berichten aangezet (helemaal onder aan de bladzijde). Zeker wanneer je zelf ook met een project bezig bent hoor ik graag van je. Andere op- en aanmerkingen en vragen zijn natuurlijk ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *