project

#012 nog een stapje

verder

Deze week was een beetje rommelig qua voorbereiding van CAPPUCCINO. Voortbouwend op vorige week toen ik een hele aflevering schreef over de valkuilen die ik bij mezelf zie, heb ik besloten iets langzamer, maar wel gestaag, daar mee verder te gaan, maar deze week te besteden aan de inventarisatie. Wat moet er allemaal gedaan worden, wat heb ik daarbij nodig en wat stel ik als eerste doel waar ik naar wil streven.

Ik heb een PDF gemaakt waar ik mijn hele inventarisatie tot nu toe in heb opgeschreven. Dat is vast nog niet alles wat ik tegen ga komen, maar voor mijn idee heb ik wel de belangrijkste elementen. Nu natuurlijk alles nog uitwerken. Wat moet ik precies gaan doen, wanneer en waar hangt dat mee samen. Ik had het eerst op heel veel losse papiertjes gedaan en gisteren overgetypt in Evernote. Je kunt die PDF hier downloaden en wanneer je punten mist, dan hoor ik het graag ! In de inventarisatie heb ik een paar punten met rood gekleurd. Daar wil ik iets meer tekst aan wijden.

Bijzonderheden

Technische camera

Dat is zo'n camera met een 'balg'. Ik heb er een foto'tje van (binnenkort is ie trouwens ook op Marktplaats te bewonderen). Een prachtig apparaat dat heel moeilijk te gebruiken is, maar waarmee je wel mogelijkheden hebt die je niet met een ander type camera hebt. Zo ligt gewoonlijk het zogenaamde 'scherpte-vlak', het vlak waar de foto scherp is, evenwijdig aan de achterkant (film/sensor) van de camera (hoe verder weg van het scherptevlak, hoe onscherper). Met een technische camera kun je dat scherpte-vlak heel anders leggen, bijvoorbeeld horizontaal, zodat alles op de grond knetterscherp is. Ook kun je er architectuur-foto's mee maken; je kunt er bijvoorbeeld schuin mee omhoog fotograferen zonder dat de lijnen van de gebouwen naar elkaar toe lijken te lopen. Een nogal technisch verhaal dus inderdaad... Wil je meer weten, zoek dan even met Google op technische camera, Scheimpflug, view camera, 4x5 film. Ik ga hem in ieder geval verkopen. Hoe mooi dan ook. Op de foto's zie je de voorkant met lens en de achterkant, waar het beeld (door de lens) ondersteboven op het matglas valt. 

Cambo voorzijde

Cambo achterzijde

Teleprompter

De teleprompter of autocue was vorige week al even ter sprake gekomen. Sterker nog; ik had je een filmpje beloofd. Dat is me helaas niet gelukt, dus doen we dat deze week. Klik hier. Je zult zien dat ik recht in de camera kijk, terwijl de tekst wordt getoond op een glasplaat voor de lens. De camera ziet daar niets van en ik kan recht in de lens kijken en zie ondertussen de tekst voorbij komen. In het voorbeeld-filmpje zie je iets van hoe dat dan werkt. Volgende week hoop ik er een kleine oefen-video mee gemaakt te hebben.

Screencapture software

Om niet alleen cursussen te maken waar ik voor de lens mijn verhaal sta te houden wil ik af en toe ook wel eens laten zien wat ik op mijn computer doe. Bijvoorbeeld selecteren van foto's of bewerken. Of ik wil een presentatie laten zien die in Powerpoint is gemaakt. Dat kan allemaal wanneer je software hebt die een directe opname maakt van je computerscherm.

Videobewerking software

Wanneer ik mijn basismateriaal heb gemaakt (mijzelf voor de camera, misschien wat omgevingsbeelden, scherm-opnames en presentaties) moet ik er, samen met het geluid, nog iets van maken dat boeiend is. Daarvoor heb je video-bewerking software nodig. Met leuke effecten en overvloeimogelijkheden van het ene beeld naar het andere. Misschien heb ik komende week wel een voorbeeldje. Ik ben me nu nog aan het oriënteren op het voor mij meest geschikte pakket. Wel erg leuk om mee om te rommelen.

Cursussen

De cursussen die ik tot nu toe heb bekeken (naast nog tientallen video's van YouTube)

  • Udemy Masters 2018: Online Course Creation - Unofficial, Phil Ebiner : 25% voltooid
  • Confidence On Camera: Make Amazing Videos, Easily, Alexa Fischer : 49% voltooid
  • How to Improve Your Video Quality  (official Udemy training) : 100% voltooid
  • How to Set your Course Goals  (official Udemy training)  : 100% voltooid
  • How to Film your Videos  (official Udemy training)  : 100% voltooid
  • How to Edit Your Videos  (official Udemy training)  : 100% voltooid
  • How to Create your Course Outline  (official Udemy training)  : 100% voltooid

Komende week

Komende week wil ik weer een stapje verder zijn. Ik wil de eerste delen van de inventarisatie uitgewerkt hebben. De inventarisatie is tenslotte bedoeld om van plan naar planning te komen. Ook wil ik een aantal keuzes doen (geld, tijd), keuzes maken voor benodigdheden zoals software. En inhoudelijk wil ik ook mijn cursus iets meer uitgewerkt. Plus, last but not least, een eerste (bewerkte) test-video. We gaan het zien, hoe ver ik dan ben 😉