project

#013 op weg …

eerste keuzes

Een week met van alles wat, als het gaat om CAPPUCCINO. De doelen die ik me aan het eind van het bericht van vorige week stelde, heb ik vrij aardig weten te halen :

  • Eerste delen van de inventarisatie uitwerken
  • Een aantal keuzes doen (geld, tijd)
  • Keuzes maken voor benodigdheden zoals software
  • Inhoudelijk mijn cursus iets meer uitwerken
  • Een eerste (bewerkte) test-video

Ik loop de punten even langs :

Eerste delen van de inventarisatie uitwerken

Logo : hier heb ik een voorlopige oplossing voor. Dit logo had ik eerder op het oog in het kader van mijn pogingen om tutorials te gaan maken. Misschien bedenk ik (of iemand anders) iets beters...

Dit zijn trouwens kaderhaken, zoals je die als fotograaf gebruikt om een afgedrukte foto anders te kaderen. Wanneer je de twee (papieren) haken op een foto legt, krijg je een goed beeld hoe het er uit zou zien wanneer die foto daar afgesneden zou zijn; hoe hij anders te kaderen valt. Omdat je er op Google bijna niets over kunt vinden even een voorbeeldje :

Vierkant gekaderd

kaderhaken vierkant

Staand gekaderd

kaderhaken staand

Intro : een eerste versie van een intro'tje bij een video heb ik afgelopen week gemaakt. Zowel één voor hoofdstukken als voor de lessen in de hoofdstukken. Klik op onderstaande filmpjes om te kijken. De achtergrond van het filmpje is vanuit de gedachte : The sky is the limit... (het geluid staat wat aan de harde kant). Ik ben er nog niet helemaal tevreden over. Met name of je wel bij iedere les een intro moet doen. Zeker als die lessen maar een minuut of 3-7 duren is dat waarschijnlijk na een les of 10 aardig irritant aan het worden. Volgende week een alternatief daarvoor.

De start van een denkbeeldig hoofdstuk 3

 

De start van les 3.1 binnen dat hoofdstuk

 

Keuze platform : Daar heb ik nog geen definitieve keuze gemaakt, maar waarschijnlijk wordt het Udemy. Dat doe ik dan om bij mijn allereerste cursus de marketing als bijkomend probleem te vermijden. Wanneer ik dat cursustraject eenmaal heb doorlopen zou het best eens zo kunnen zijn dat ik een (uitgebreider) vervolg ga maken en die cursus op een wijze ga uitbrengen waar ik meer marketing moet doen. Ook ga ik, sowieso, voor die eerste cursus, wanneer die klaar is, met het traject van de marketing bezig. Tegelijk bezig met twee moeilijke nieuwe paden lijkt me niet handig (ook in verband met de beschikbare tijd).

Licht : De 3-punts licht-opstelling die ik voor mijn eerdere tutorials poging had aangeschaft heb ik afgelopen maandagavond uit de kast gehaald, in elkaar gezet en getest. Dat werkt allemaal prima. Zo'n opstelling bestaat uit een sterk licht links of rechts voor je, een minder sterk licht rechts of links (om de schaduwen te verzachten) en een licht achter je, waardoor je een randje licht bij schouders/hoofd ziet. Dat zorgt voor meer diepte en dat je beter 'los' komt van de achtergrond. Wanneer ik een eerste video maak zal ik je er aan herinneren.

Cursussen : Bij Udemy heb ik deze week een cursus aangeschaft die tegenviel. Weliswaar voor maar € 11,99, want het was weer kortingsweekend, maar tegenvallen is nooit in geld uit te drukken. Ze hebben bij Udemy gelukkig een 30-dagen terugbreng mogelijkheid in zo'n geval. Die route heb ik dus bij deze uitgetest en die werkt. Je moet natuurlijk wel aangeven waarom de cursus toch niet is wat je er van gehoopt had, maar dat doe ik graag. Verder is het geen enkel probleem en krijg je gewoon je geld terug.

Een aantal keuzes doen (geld, tijd)

Budget : voor project CAPPUCCINO heb ik na wat klein rekenwerk een budget van € 500 gereserveerd. Dat is niet helemaal eerlijk want ik had al een aantal dingen van mijn vorige poging om tutorials te gaan ontwikkelen. Mijn nieuwe budget van € 500 heb ik op dit moment voor ongeveer 2/3 op met de aanschaf van software (zie verder), website kosten (erg ruim genomen) en het aangeschafte cursusmateriaal van de afgelopen weken. Zie de PDF (download hier) voor de details.

Tijd : dat is moeilijk in te schatten. Op het ogenblik ben ik hard bezig om twee blogs in de lucht te houden en daarnaast tijd te vinden om ook inhoudelijk verder te komen met CAPPUCCINO. En dat valt me best mee, hoe dat gaat; soms is het even hard werken, maar afgelopen weekend heb ik ook heerlijk met een glaasje witte wijn en wat muziek er bij lekker met post-it notes een eerste structuur voor mijn cursus gemaakt. Echt rustgevend. Ik hou het er even op dat het ongeveer zo door zal gaan met een enkele piek, bijvoorbeeld wanneer ik de echte opnames ga maken. Zoals boven al genoemd heb ik er wel voor gekozen om de marketing als bijkomende uitdaging even uit te stellen.

Keuzes maken voor benodigdheden zoals software

Videobewerking en screencapture : voor het maken van schermopnames en voor bewerking van video's heb ik gekozen voor Camtasia. Dat kan alles wat ik wil; Premiere Pro van Adobe biedt meer technische mogelijkheden, maar is voor mijn doel niet beter. Ik heb nog een 5-tal andere tools bekeken, maar Camtasia heeft de slag gewonnen. De kosten van Camtasia zijn ook te overzien (€ 196) en er zit ook uitstekende screen-capture software in (die ook meteen de webcam en het geluid vastlegt). Ik heb er nu zo'n 20 dagen mee proefgedraaid en het werkt fijn.

Slideshows : als tool om slideshows mee te maken heb ik Powerpoint gekozen. Dat is te verbinden aan Camtasia, wat helemaal handig is. Daarom heb ik Microsoft Office 2016 professional plus aangeschaft. Inclusief Word, Excel en alles wat er bij hoort. Omdat het niet de nieuwste versie is, kan dat voor een totaalbedrag van € 31 (via softwarestunter.nl).

Inhoudelijk mijn cursus iets meer uitwerken

Een tweetal avonden heb ik een brainstorm sessie met mezelf gedaan over de structuur van de cursus. Dat doe ik met heel veel post-its die ik vol schrijf, op tafel plak en daarna nog tien keer ergens anders plak voor ze op de goede plek liggen. Natuurlijk ben ik er nog niet uit, maar een globaal beeld begint zich te vormen.

In eerste instantie ga ik een basis-cursus maken over de nadenk-stappen in de fotografie om het beeld te maken dat jij wilt. Daar zit een aantal gereedschappen in die je als student kunt gebruiken om ook jouw foto's meer richting en inhoud te geven. Wanneer ik die basis af heb ga ik ook een gevorderden cursus maken met meer gereedschappen en technieken en inzichten. Beide cursussen ga ik opzetten om een project heen waartoe ik mijn cursisten probeer te motiveren; een soort SPAGHETTI dus. Stel jezelf een kader en een opdracht en doe iets.

 

post-it cursus

 

Een eerste (bewerkte) test-video

Afgelopen week heb ik de allereerste test-video's gemaakt in het Engels met een laptop met webcam en nee, die wil ik nog niet laten zien, haha 😉 

Komende week

Doel voor de komende week is om een allereerste heel korte video te maken met gebruik van camera, microfoon en lichtset. Ik wil ook de teleprompter daarin uittesten, een intro er in monteren en nabewerking doen. Al met al zal het de minuut niet overschrijden, maar het is een eerste stap. Ook wil ik (misschien wel in dat filmpje) een alternatief hebben voor het intro'tje dat ik nu bij de lessen heb bedacht (zie boven).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *