Uncategorized

het betere

de vijand van het goede

Het betere is de vijand van het goede. De uitspraak is niet van mij, maar toen ik hem voor het eerst hoorde, zag ik meteen de schoonheid van de schijnbare tegenstelling. En ook de terugslag; dat ik daar zelf ook regelmatig last van heb als ik niet uitkijk.

Het streven naar altijd maar beter laat je vergeten dat iets soms gewoon goed genoeg is. Het lijkt een beetje een variatie op een ander thema dat ik een paar weken geleden noemde : niet perfect is goed genoeg. Toch zit er een flinke ruimte tussen beide...

niet hetzelfde

Niet perfect is goed genoeg gaat in wezen over onzekerheid, en daarmee vaak over zelf-onderschatting. Het zorgt dat je maar door blijft gaan om te proberen perfectie te bereiken; perfectie als doel om je zeker te voelen; om de zekerheid van goed genoeg te voelen.

Bij het betere is de vijand van het goede weet je dat je iets gemaakt hebt dat echt goed genoeg is, maar waarbij je ook weet dat het beter zou kunnen. Zelf heb ik dat bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een softwareprogramma. Zelfs al werkt het uitstekend, wanneer ik weet dat de onderliggende structuur beter kan, ga ik het opnieuw bouwen. Om de puzzel beter op te lossen...

lijden

Eigenlijk heb ik beide vormen zelf wel; niet dat ik er aan lijd, maar ik herken het zeker. Zowel de twijfel aan mezelf die ik probeer in te dekken door iets te maken waar gewoon geen negatief commentaar op mogelijk is, als de behoefte om iets dat echt goed genoeg is nog beter te maken vanuit de zekerheid dat de puzzel beter opgelost kan worden.

zomerzucht

De zomer is het betere van de winter.

Zo'n winter van niks lijkt nog wel saaier dan een echte winter met sneeuw, vorst en ijs. Ik Ja, ik ben nog niet geweest en ik ben zeker aan een welverdiende vakantie toe. Zo langzamerhand begin ik een beetje moe van mezelf te worden. Jullie misschien ook wel met gedachtenspinsels zoals hierboven. Met veel dingen bezig en allemaal probeer ik ze minimaal goed (genoeg) te doen. Zonder betekenisvolle volgorde zijn dat bijvoorbeeld : werk, verbouwingsklussen, relatie, sociale en familie bezigheden, hobby's (ja, meer dan alleen fotografie).

Met mijn fotografische reactivering gaat het trouwens boven verwachting. Heb ik dat ook nog, probeer ik mezelf te re-activeren, lukt het te goed... Binnenkort meer daar over, want daar valt nog wel wat over te vertellen.

bezig

Als kind had ik die drive al: altijd bezig, altijd bezig iets te doen, iets te bedenken, iets te maken, geconcentreerd.

Meer vijanden van het goede, monomaan, obsessief

gedreven, monomaan, wel eens wat a-sociaal, belangrijk voor me om iets te creƫren. Niet om erkenning te krijgen, maar waarom wel.

maaiveld

Streven naar uitersten om er boven uit te stijgen

Door de kennismaking met het betere is de vijand van het goede kan ik tegenwoordig iets beter relativeren

foto's

Tijd voor fotomateriaal ! Deze week laat ik je 3 beelden zien. De eerste twee om aan te tonen dat goed niet goed genoeg is. De derde om ..

 

 

x

 

 

x

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *