blog

lammeren

ze zijn er weer

Ergens de afgelopen dagen kwam ik in de onvolprezen online encyclopedie Wikipedia de Engel Gods tegen. Och nee, daar begint ie toch niet weer met die zoektocht naar méér, zul je misschien denken, maar nee, dat was in dit geval niet de aanleiding. Ik was gewoon naar de betekenis en verschijningsvorm van engelen in het algemeen op zoek. Ja,misschien is dat ook wel een beetje vreemd en ken je verder niemand die zo'n behoefte heeft, maar het is allerminst zorgwekkend lijkt mij zelf tenminste. Bovendien doe ik het in een kader waar ik het later nog wel eens over ga hebben, maar waar de engel slechts een symbolische bijrol speelt.

Ik wist helemaal niet dat er een speciale Engel Gods was, een boeiend fenomeen. Engelen sowieso trouwens, vleugelloos of met vleugels, zichtbaar of niet. Ik had wel door dat er een Lam Gods was, maar die heb ik verder niet in de Wikipedia nageslagen. Geen idee, als ongelovige, wat daar de exacte betekenis van is. Het zal wel iets met onbedorven onschuld te maken hebben, al zou het me in mijn naïviteit niet verbazen wanneer er ook een verbinding is met de naderende paasviering.

Lam

De associatie van engel naar lam was geen toeval, maar werd ingegeven door de start van de lente, afgelopen woensdag. Eerder die dag had ik ergens gelezen over een kinderboerderij waar lammetjes waren geboren. Die lammetjes werden door een massale hoeveelheid peuters, kleuters, ouders en verzorgers bestormd en die overdaad aan knuffels was de kleine diertjes iets te heftig in hun prille bestaan. De kinderboerderij had daarom lammer-rust-pauzes moeten inlassen en had daar een bericht over op hun website geplaatst. Ik denk dat daar nog wel protesten op gaan volgen...

Dat knuffelen is, hoe vermoeiend ook, wel de mooiste vorm van aandacht die je als lammetje kunt krijgen. Ik kan me ook het bord herinneren dat ik een keer op straat zag staan met een tekening van een lammetje er op en de tekst "ze zijn er weer !". Dat bleek een bord van de slagerij te zijn die op geheel eigen wijze verheugd was over de nieuwe aanwas. Lammetjes zelf kunnen helaas niet kiezen welke aandacht ze ten deel valt, dat voorrecht van kennelijke willekeur is aan de Here. Waarschijnlijk voor dit soort praktische details bijgestaan door de Engel Gods.

Jong schaap

Stel, een lammetje heeft de stress van de kinderboerderij én de vleesgerichte slagersaandacht overleefd. Dan wordt het een schaap. Eerst een jong schaap. Ik heb niet de indruk dat er een Schaap Gods is; zelfs als jong schaap ben je teveel onschuld kwijt. Dan moet je het verder zelf maar uitzoeken. Dat onschuldige uiterlijk daalt trouwens steeds verder, naarmate de leeftijd toeneemt. Misschien geldt dat bij mensen ook wel...

In 2006 (!) maakte ik onderstaande foto van een kudde jonge schapen ergens op het Friese platteland (ja, toen beviel me het daar nog goed). Schapen komen altijd eerst massaal op je af (als er tenminste een massa schapen in de wei staat). Ze staren je aan en op een gegeven moment zijn ze op je uitgekeken en gaan één voor één weer wat anders doen. Of, wanneer je dreigt over het hek te klimmen en hun territorium te betreden, vluchten ze met zijn allen zo snel weg als ze kunnen.

 

Bèèèèhh

 

Oud schaap

In december van het afgelopen jaar kwam ik onderstaande schapen tegen in Noord-Holland, vlakbij Marken (twee weken geleden schreef ik nog over het kerkhof daar). Oud en gramietig*. Wel fotogeniek. Echt een portret van een oud schaap. Ook met het tweede schaap op de achtergrond ben ik blij; die maakt dat het hoofdonderwerp nogmaals als belangrijkste onderdeel van de foto wordt aangewezen. Zelf heb ik dat ook gedaan door dat schaap als meest nabij, als meest scherp, als meest licht in het beeld te plaatsen. Ik zou ook nog in het midden hebben kunnen gebruiken als techniek om op het gewenste onderwerp te focussen. Niet nodig en juist die methode vermijd ik graag; en zoveel keus is er in dit beeld toch niet. Het tweede schaap bevestigt mijn onderwerpkeuze en is daarmee mijn extra focusmethode.

 

Bèèèhh

 

 

* Ik zag dat het woord gramietig geen Algemeen Beschaafd Nederlands is, maar uit het Sallands en Drentse dialect afkomstig is. Je voorvoelt de betekenis ongetwijfeld; het is een mooi beeldend woord. Gramietig of gramieterig betekent prikkelbaar, boos, geïrriteerd. Dit schaap lijkt mij vooral prikkelbaar; het is geen lachebekje...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *