blog

minder simpel-mooi

een beetje vreemd

Dat was even schrikken; de SPAGHETTI site was gehackt ! Wanneer je er naar toe ging werd je omgeleid naar een andere website waar je werd verleid om ergens op te klikken en (vooral) iets toe te staan. Ik merkte het de eerste keer op een ochtend tijdens mijn vakantie op Vlieland, toen ik nog niet helemaal wakker was, en toen dacht ik zelf iets verkeerds had aangeklikt. Toen ik er eind van de middag nog een keer tegen aan liep, had ik het door. Maar ja, wat dan.... Ongeloof, irritatie, vertwijfeling... Ik ben er die dag tot diep in de avond mee bezig geweest, kwam er niet uit en heb uiteindelijk de website uit de lucht gehaald.

De volgende dag bleken ook mijn andere (10+) sites op die server hetzelfde probleem te hebben. En natuurlijk waren net aan het begin van de vakantie mijn automatische veiligheids-kopieën  in de soep gelopen... Afgelopen dagen ben ik, na terugkomst, hard bezig geweest en ik heb het stevige idee dat SPAGHETTI weer helemaal zonder problemen draait, al houd ik het nog meermalen per dag in de gaten. Als je iets raars ziet, laat het me dan alsjeblieft zo snel mogelijk weten !

Lastiger

Vorige week had ik een aantal plaatjes in de categorie 'mooi en makkelijk'. Deze week in ieder geval wat minder simpel-mooie plaatjes en verder mag je zelf weten wat je er van vindt. Ik vermaak me er in ieder geval mee om dergelijk materiaal tijdens mijn vakanties te maken. Net als vorige week weer losse plaatjes; series van Vlieland hebben we al gehad en gaan we ook zeker nog krijgen, maar in deze aflevering alleen wat los spul. Experimenten en losse observaties...

Afgezet gebied

We beginnen in het buitengebied achter het bos bij het Posthuijs. Ik kwam daar dit met paaltjes en draad omsingelde stukje land tegen. Hoewel er aan de structuur van het landschap dat was omheind niets bijzonders te zien was, kleurde het gras iets lichter binnen dan buiten het draad. Dat heb ik in het uiteindelijke beeld wat versterkt en ook heb ik de lucht wat onheilspellender gemaakt.

Ik had bij dat stukje duinland het gevoel van een (kleine) verboden zone; een plek alsof er een vliegende schotel neergestort was (zoals in 1947 in Roswell, Amerika) of een afgezet gebied na een overval of een ontvoering. Op zich is er dan niets vreemds aan de plek zelf; de plek wordt vreemd door wat er gebeurd is, maar wat dat was kun je nergens (meer) aan zien. Misschien is dit zo'n een afgezette plek waarbij we zelfs nooit meer gaan achterhalen wat er is gebeurd.

 

vlieland zoekend

 

Experiment

Zoals je weet heb ik iets met bomen; eerder vertelde ik al over mijn fascinatie met de grootste levende organismen door het feit dat die niet in staat zijn zich te verplaatsen. De spanning tussen verplaatsen en de de ogenschijnlijke pogingen daartoe probeer ik te vangen in "beweging"; bomen bewegen wel. Misschien "willen" ze wel verplaatsen en is "beweging" een eerste stap. Onderstaand een tweetal foto's waarin ik die beweging, die worsteling, in beeld probeer te brengen. Het is nog een zoekend fotografisch proces; dit eindresultaat bevalt me nog niet, maar het laat zien waar ik naar op zoek ben.

Ik wil het binnenkort eens proberen met grotere bomen en ik ben daarbij natuurlijk niet speciaal aan Vlieland gebonden. Dat ik dit soort dingen op Vlieland doe, komt doordat daar, zeker na zoveel jaren, eigenlijk erg weinig spannends qua vormen te fotograferen valt; bovendien heb ik alles al 100 keer gezien en/of gefotografeerd. Dan moet je dus wel experimenteren, zoals een aantal afleveringen geleden met de foto's van Vlieland 's-nachts of de scheefstaande horizon/boom.

In deze bomen-beweging serie wil ik verder onderzoeken of ik vooral de individuele beweging wil accentueren, of ook meer bomen tegelijk als een groep wil laten bewegen. Wat ik mooi vind is dat de stam van een boom de onbeweeglijke verbinding met de aarde is en de worsteling in de dunnere en kwetsbaarder delen (takken en bladeren) plaatsvindt.

vlieland zoekend 2

vlieland zoekend 3

Dubbele ontkenning

Als laatste beeld in deze, door mijn tijdbesteding aan de technische problemen, toch wat verkorte aflevering heb ik een beeld waarin ik weer bezig ben met dubbelheid. Een soort dubbele ontkenning. 's-Ochtends was ik vroeg op pad en kwam ik een vennetje (raar word eigenlijk) tegen, waarin de zonsopkomst mooi weerspiegeld werd. Door die weerspiegeling wordt dat een wat vager, minder tastbaar, minder technisch perfect beeld, maar doordat het verkeerd-om staat is het gevoel van de zonsopkomst ook verdwenen. Omgedraaid krijgt het weer de begrijpelijkheid van de zonsopkomst terug, maar met de materiaal-structuur, de textuur die ik er beter bij vind passen.

Beweeg de muis over de foto om het niet-gedraaide origineel te zien (klikken kan ook nog voor een groter beeld) :

Vlieland zonsopkomst in ven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *