blog

voorbereiden

zoeken en/of voorbereiden

Om met een stelling te beginnen : een goede voorbereiding is de ergste vijand van iedere vorm van creativiteit.

goed voorbereid, niet meer zoeken

Bereid ik me voor wanneer ik op pad ga, bijvoorbeeld op een buitenlands foto-reisje ? Ja, absoluut ! Niet alleen dek ik mijn onrust in door nogmaals uit te zoeken hoeveel bagage er precies mee mag in het vliegtuig, met welke trein en bus ik naar het vliegveld ga en hoe ik, ter plaatse gekomen, vanaf het vliegveld naar mijn AirBnB of hotel moet komen. Ook zoek ik uit hoe het openbaar vervoer werkt, hoe je dankjewel zegt, hoe laat er wordt gegeten en nog tientallen andere details. En natuurlijk leg ik alles wat mee moet al ruim van tevoren klaar. Best neurotisch eigenlijk als ik het zo bij elkaar zie, maar het zorgt er wel voor dat ik goed slaap.

Naast al die praktische zaken zoek ik ook uit wat er te doen is in zo'n stad of in de buurt en welke elementen fotografisch interessant zijn. Een voorbeeldje zou je in Valencia kunnen vinden. Daar heb je bijvoorbeeld de oude binnenstad, het strand en de Jardin del Turia; een kilometerslang park langs een drooggelegde rivier. En bovendien, niet te vergeten, de gebouwen van de Ciudad de las artes y las ciencias; een aantal moderne, prachtig gestileerde, imposante bouwwerken waarin zaken van levensbelang, zoals wetenschap en kunst gevestigd zijn. Als je op Google de naam Valencia intikt zie je foto's van al die dingen bij tientallen verschijnen.

Fotografisch zoeken is dus niet nodig als je je voorbereidt. Alleen nog even erheen, richten, afdrukken en ik kom met prachtige foto's thuis...

voorbereid op zoek

Nee, zo werkt het niet bij mij. Het moet niet te gemakkelijk zijn, het moet fotografisch namelijk wel ergens over gaan en dan ben ik niet tevreden met één laagje. En juist dat extra laagje is niet van tevoren voor te bereiden. Wel door thema's te bedenken natuurlijk. Maar gelukkig blijft de spanning in het zoeken zitten. De spanning die het de moeite waarde maakt om met de camera op pad te gaan. Juist door de voorbereiding hoef ik me niet druk te maken over bijzaken, maar kan ik 100% op zoek. Door alle voorbereiding heb ik wel een idee van het toneel dat ik ga bezoeken, maar gelukkig nog geen idee van de voorstelling die ik daar aantref.

 

op zoek

 

Bovenstaande foto is een voorbeeld dat een goede voorbereiding niet in de weg hoeft te staan van inhoudelijke creativiteit. Sterker nog, zonder voorbereiding is het maar de vraag of ik hier had gestaan. De foto is genomen in de Jardin del Turia, vlak bij het centrum van Wetenschap en Kunst. Eén van die gebouwen staat als een soort ruimteschip in de achtergrond; een monument van een 'geslaagde' welvarende maatschappij. Een zwerver staat er naar te kijken en heeft zijn winkelkarretje, het symbool van zijn maatschappelijke 'mislukking', bij het bankje achtergelaten. Zoiets is niet voor te bereiden, maar is het prachtige van gezocht en gevonden toeval. (Jammer genoeg had ik ook hier al last van niet te begrijpen onscherpte...)

zoeken, dus voorbereiden

In het eerste bericht van dit jaar beschreef ik dat ik harder wil werken aan het weer oppakken van het fotograferen zelf; de activiteit van het maken van beelden. Komende week ga ik een dag op pad, gewoon in Nederland. Van 's-ochtends tot 's-avonds. En ja, die dag ga ik terdege voorbereiden. En ik hoop dat mijn voorbereiding weer voor een mooi fotografisch toneel zorgt. Zoeken wordt kansrijker door voorbereiding. Ik ben benieuwd waar ik mee thuis kom. Je gaat het zien. Vanaf februari vaker 'vers' foto-werk in SPAGHETTI.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *