project

#014 na maart

4 weken CAPPUCCINO

Vier weken geleden, op 2 maart, schreef ik een terugblik op de rollercoaster van de week die daar aan vooraf ging en de geboorte van project CAPPUCCINO. Ik had in die week de wereld van de online cursussen ontdekt. Alles was me opeens duidelijk geworden (binnen zekere grenzen natuurlijk, haha). Ik wist wat ik ging doen met mijn project en was daar helemaal enthousiast over geraakt. Het idee van de online tutorials veranderde naar het maken van een online cursus, maar heeft daarmee eigenlijk nog meer levenskansen gekregen. Dit past echt helemaal bij wat ik leuk vind om te doen en doordat het een cursus is, is het een afgerond geheel met een kop, een middenstuk en een staart. Dat vind ik veel eenvoudiger dan iets dat zonder zo'n structuur iedere week boeiend moet worden. Ik ga er nog steeds helemaal voor. 

In dat terugkijk-bericht van 4 weken geleden heb ik een aantal plannen voor de maand maart beschreven. Het lijkt me nu een mooi moment om de balans op te maken, ook omdat ik eerdaags mijn doelen voor april moet gaan formuleren. Ja, dat klinkt dwingend, dat ik dat moet gaan doen, en dat is het ook. Dat was ook precies de bedoeling, dat ik door dit blog en door het project te delen met mijn lezers, gedwongen ben om iedere week een stap te nemen. En ja, dat werkt ! Gelukkig wel. Kijk maar hoe snel alles gaat, als ik kijk naar dat ik pas 3 maanden geleden met helemaal niets ben begonnen... En ja, dat kun jij ook, wanneer je een project zou willen starten. Naast de dwang om er af en toe tijd voor te moeten maken doe ik niets bijzonders.

Hoe was mijn plan voor maart

Mijn plannen voor de maand maart beschreef ik zo :

 • het standaard cursusmateriaal van Udemy bekijken, hoe maak ik een cursus, hoe presenteer ik een video-les
 • meer tutorials kijken : wat komt er allemaal bij kijken om een cursus te maken, waar zitten knelpunten, hoe los ik die op
 • het project gedetailleerd inventariseren, voor zover ik het nu kan overzien
 • de benodigdheden voor mijn plannen concreet op een rijtje zetten
 • zoeken naar een oplossing voor mijn angst voor camera presentatie in het  Engels
 • stoeien met de inhoud van wat ik wil vertellen, nadenken, structureren, voorbereiden, boeiend verhaal van maken

Volgens mij heb ik alle doelstellingen gehaald en dat verbaast me eigenlijk wel. Met het stoeien met de inhoud ben ik begonnen. Dat is nog niet klaar, maar dat had ik ook niet verwacht. Verder heb ik al van alles aan niet-geplande zaken uitgeprobeerd, zoals de zelfgebouwde teleprompter (autocue) en oefenen met de 3-punts verlichting en met de videobewerkingstool Camtasia. Het extra dat me nog niet gelukt is, is om een eerste video te maken.

Wat heb ik deze week gedaan

Ook afgelopen week heb ik weer bepaald niet stil gezeten.

Cursus kijken : nogmaals heb ik de instructie van Udemy bekeken over het maken van een zogenaamde outline; zeg maar de gestructureerde beschrijving van de inhoud van de cursus.

Structuur cursus : uitwerken van de gele post-it notes in een outline. Met een outline leg je de structuur vast; welke onderdelen heeft de cursus, welke lessen per onderdeel. Wat zijn de doelen van de cursus, van de onderdelen en van de lessen. En wat zet je aan middelen in om die doelen te halen. Kortom heerlijk puzzelen en structureren. Dat is trouwens nog behoorlijk veel werk, om die notities in te typen op zich al, maar vooral omdat ik ook meteen probeer om er een script van te maken. Wat ga ik vertellen, in welke volgorde, en waar mogelijk, met welke tekst (voor het oefenen in het Engels eerst maar eens een uitgeschreven versie hebben).

Microfoon : ik heb mijn microfoon en mengpaneeltje uit de mottenballen gehaald en geïnstalleerd. Verrassend goed geluid voor bij een screen-capture (opname van het scherm terwijl je daar iets doet dat je aan de studenten wilt laten zien). 

Testen video : doel van vorige week : eerste opname maken en bewerken. Vandaag (donderdag) heb ik die nog niet. Misschien lukt het morgen voor de deadline nog. Nee, helaas. Dat moet ik opnieuw uitstellen, maar wil ik in het komende weekend gaan doen en zal ik dan als extra bericht plaatsen.

Nieuwe vragen

Als je bezig bent komen er vanzelf nieuwe vragen. Deze maand slechts twee die echt een oplossing nodig hebben :

Engels : hoe zorg ik er voor dat mijn Engelse tekst ergens op lijkt. Misschien moet ik mijn verhaal toch eerst in het Nederlands uitwerken en dat laten vertalen om als basis te gebruiken voor mijn uiteindelijke Engelstalige verhaal. Misschien kan ik (zoals ik nu doe) het in het Engels proberen te schrijven (anders kom je daar nooit verder mee) en heen-en-weer laten vertalen met Google translate. Dan zelf nog eens goed kijken (Google doet soms vreemde dingen). Ik denk dat ik beide routes maar eens moet uitproberen.

Basis / gevorderden cursus : hoe maak ik een cursus die ik de 'basis' cursus zou willen noemen. Wat ik nu heb is eigenlijk al de gevorderden cursus; ik zit nu al op ruim een uur video en moet dan nog aan een groot deel van de leerstof beginnen. Heb tot dan toe de structuur van de cursus uitgelegd, een quick-win opgenomen (een opdracht die relatief simpel en snel te doen is en motiveert om door te gaan), de cursist een project laten starten (met uitgebreide uitleg en motivatie) en de eerste theorie gedaan. Als het goed is, ondanks de duur, nog geen moment saai 😉 Ik denk dat ik eerst deze outline van de gevorderden cursus moet afmaken en dan moet nadenken over hoe ik daar een basiscursus uithaal / daar onder bouw.

Doelen voor de maand april

Komende dagen ga ik hier nog verder over denken (het is nog niet helemaal het eind van de maand), maar de eerste punten voor volgende maand lijken me :

 • Een test-video maken (mag Nederlandstalig) met gebruik van microfoon(s), licht, screen-capture, video-bewerking
 • Uitproberen van de beschreven manieren om een beetje behoorlijke Engelse tekst te maken
 • Outline van de gevorderen cursus afmaken
 • Outline van de basis-cursus daar uit halen
 • Introductie-video van de cursus maken
  • structuur afmaken
  • script schrijven (Engels)
  • oefenen
  • licht
  • geluid
  • opname
  • bewerking
 • Niet gebruikte foto-spullen via marktplaats verkopen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *