cappuccino to go !
Twee maanden onderweg en mijn tweede project heeft een eerste voorzichtige invulling en bovendien een naam : "project CAPPUCCINO". Dat lijkt me een mooi moment om even een overzicht van de afgelopen weken te maken. Even terugkijken op de rollercoaster van vorige week, maar ook op het wat tragere begin van mijn project; de eerste stap, de eerste gedachten over wat ik zou gaan doen... Een pas op de plaats dus, maar niet met de bedoeling om deze week stil te staan, meer als samenvatting voor de eerstvolgende stap.
Oriëntatie en technieken
In de eerste week van SPAGHETTI ben ik voor mijn tweede project begonnen met een vooruitblik in de richting van iets dat nog helemaal leeg was (een white frame), nog nergens over ging en waar alles nog in moest worden bedacht. Ik had toen vooral moeite om te kijken hoe en waarom ik mijn eerste stap zou doen. Een kleine stap was de gedachte, is beter dan geen stap, en dan doet het er eigenlijk niet eens zo heel veel toe in welke richting. Eerst in beweging zien te komen; bijsturen kan onderweg nog gemakkelijk. Andersom, eerst sturen en dan pas in beweging komen voelt een stuk onlogischer.
Die eerste kleine stap bestond bij mij uit het onderzoeken wat ik leuk vind om te doen en een voorzichtige inventarisatie van mijn sterke en zwakke kanten. Voor de motivatie werkt dat goed; het is eenvoudiger om energie op te brengen voor iets dat je leuk vindt en wat aansluit bij je vaardigheden, maar wel de nodige uitdaging heeft. Ook gaf deze eerst stap me een basis voor de richting waarin ik moest zoeken. Welke elementen er in zouden moeten zitten. En nadat ik die eerste stap had gezet, had ik er ook meer vertrouwen in dat de volgende stappen wel gingen komen.
De stap na die eerste bestond uit het op een rijtje zetten van een paar technieken; vooral de theoretische kant en een korte handleiding voor het gebruik er van. Ik heb ze op dat moment niet zelf toegepast. Het zijn technieken om te brainstormen (de gedachtenwolk), en om de onderdelen van een plan goed op een rijtje te krijgen (Lean Canvas); om te bepalen wat je doet, hoe je dat doet, voor wie en waarom.
Wanneer je dan al brainstormend en structurerend op een voorlopig plan komt, dan moet je wel kijken naar de haalbaarheid van zo'n idee. Daar heb ik ook een bericht aan gewijd en een checklist met (volgens mij) de belangrijkste punten die je zou moeten toetsen.
Het plan komt tot leven
Na al die voorbereiding en theorie heb ik zelf een weekje gebrainstormd en inspiratie gezocht in YouTube filmpjes, boeken, tutorials, voorbeelden van anderen, eigen beeldmateriaal, vroegere gedachten over projecten en ik heb gesproken met anderen.
Een begin van een plan begon zich af te tekenen en dat heb ik getoetst aan de haalbaarheids-checklist. Daar kwamen nog wel wat punten uit die nog wat extra aandacht nodig hadden. Mijn grootste probleem (en mogelijk een probleem dat iedereen herkent) is de beperktheid van de tijd. Zeker met SPAGHETTI er naast is die tijd er niet ruimer op geworden. Een list was nodig ...
De week er na heb ik de probleempunten (provisorisch) opgelost en mijn plan (aangepast) en verder geconcretiseerd. Je hebt gezien dat die week echt een WOW-gevoel bij me naar boven bracht; een gevoel dat ik op een wereld was gestuit die heel anders is dan de dingen die ik ken, maar die toch ook echt een realiteit in zichzelf is. En een heel spannende realiteit.
Mijn plan staat : maar wat heb jij daar aan ...
Uiteindelijk heb ik een plan dat goed bij me past, waarvan me enigszins duidelijk is wat ik er mee wil en voor wie en hoe en dat er ook nog haalbaar uitziet. Maar wat heb jij daar aan ? Ik had immers bij het begin van mijn SPAGHETTI blog geschreven dat ik mijn tweede project met je ging delen in de hoop dat je er iets aan hebt en dat ik jou er verder mee help. Nou weet ik natuurlijk niet of je met een project bezig bent en, zo ja, wat voor project dat is. Laten we hopen van wel en ik neem het schrijven van een boek als voorbeeld (lijkt mij trouwens ook leuk om te doen).
Waarschijnlijk sta je met jouw project ook op een punt dat vergelijkbaar is met waar ik nu ben. Je hebt hopelijk een plan waar je boek in grote lijnen over gaat (en anders moet je daar zo langzamerhand toch wel mee bezig 😉 ) en misschien weet je ook al een beetje hoe het boek in grote lijnen geschreven zou moeten worden, welke hoofdstukken, welke grote lijnen en dergelijke. Als je daar nog niet bent, heb je misschien iets aan de onderdelen die ik eerder heb behandeld; zelf is de Lean Canvas mijn favoriet, maar vergeet ook zeker niet om je voorkeuren en sterke/zwakke kanten op een rijtje te zetten.
Net als ik moet je nu het grootste, moeilijkste en leukste deel nog doen : het onderwerp verder concretiseren, je publiek bepalen, de technische realisatie doen, de verspreidingswijze kiezen, de kanalen voor verkoop of levering inrichten, de kosten die je gaat maken en de inkomsten die je misschien wilt hebben op een rijtje zetten, de planning van alles maken, inclusief het schrijven zelf, het productieproces, het proeflezen, de illustraties en nog heel veel meer. Wat een enorme hoeveelheid werk (en wat een mooie uitdaging) ! Dat vraagt om coördinatie (en waar nodig anderen inschakelen).
Valkuilen

Komende maand
De stappen die ik de komende maand ga doen :
- het standaard cursusmateriaal van Udemy bekijken, hoe maak ik een cursus, hoe presenteer ik een video-les
- meer tutorials kijken : wat komt er allemaal bij kijken om een cursus te maken, waar zitten knelpunten, hoe los ik die op
- het project gedetailleerd inventariseren, voor zover ik het nu kan overzien
- de benodigdheden voor mijn plannen concreet op een rijtje zetten
- zoeken naar een oplossing voor mijn angst voor camera presentatie in het Engels
- stoeien met de inhoud van wat ik wil vertellen, nadenken, structureren, voorbereiden, boeiend verhaal van maken
Komende week
Komende week ga ik eerst een inventarisatie maken van deze (en meer) punten. Dan ga ik ook vast hard bezig met de aanpak van een of meer van de bovenstaande punten. Ik ben benieuwd waar ik eind komende week sta ! Voor de planning ga ik komende maand een projectkalender ontwikkelen (hij staat al op de boodschappen bladzijde). Er zijn beslissingen die ik pas over een half jaar hoef te maken, maar ik moet er dan wel even aan denken...