project

#006 En dan : haalbaarheid

Maar kan het ook allemaal ?

Afgelopen weken heb ik een paar stappen gezet waarmee ik op een start van mijn bezinning hoop. Die stappen heb ik in mijn bericht van 5 januari al opgesomd. Hoewel ik dat toen wel hoopte, heb ik nog geen tijd gehad de technieken toe te passen op mijn eigen project. Wel heb ik voor mezelf een begin gemaakt met op een rijtje te zetten wat mijn sterke en zwakke kanten zijn en heb ik de technieken beschreven om gedachten te ordenen. De eerste die ik heb besproken, de Mindmap, is bedoeld om op associatieve wijze gedachten met elkaar in verbinding te brengen en de tweede, de Lean Canvas, om beter inzicht te krijgen in wat je precies gaat doen, hoe en vooral, voor wie. Zijn we er dan ? Nee, dus. We missen nog één begrip : 'haalbaarheid'.

Eind februari wil ik een project voor me hebben liggen. Ik wil dan een werknaam voor het project hebben, een doel, een concreet deel van de invulling van dat doel en een voorzichtige planning. Minstens zo belangrijk, ik wil het voor me zien dat het kan en dat niet alleen de weg er naar toe, maar ook het doel zelf zinvol is. Per slot van rekening ga ik tijd, middelen, geld en moeite investeren in iets.

Daarom hier een laatste lijstje voor ik echt begin. Haalbaarheid is gelukkig niet het moeilijkste deel. De plannen die je hebt moeten getoetst worden aan een aantal praktische onderwerpen. Wanneer je een denkbeeldig project in gedachten houdt worden onderstaande punten een stuk duidelijker. Denk bijvoorbeeld aan samenstellen van een verzamelboek van je tekeningen, een expositie organiseren of wat mij betreft een bijzondere orchidee kweken. Schrik voorlopig nog niet van al die lastige punten, maar het zijn allemaal wel punten om over na te denken voor je echt gaat beginnen.

Net als met de Mindmap en de Lean Canvas methode : ga er voor zitten, vul in, laat het rusten en kijk dan nog een keer. En nog een keer. En nog een keer.

Tip : Laat anderen delen in je plannen, liefst mensen die jou goed kennen. Neem zeker serieus wat ze zeggen als ze niet helemaal zo enthousiast zijn als jij zelf. Vaak kost het mensen al moeite genoeg om kritiek of bedenkingen te hebben. Vraag door waarom ze denken dat iets niet kan of lastig wordt.

Tip : Ga op Youtube zoeken naar anderen die ook zoiets gedaan hebben. Die doen vrij zeker niet hetzelfde als wat jij van plan bent, maar kunnen wel een inspiratie zijn en laten vaak ook ziet waar je knelpunten kunt verwachten.

Vragen die je jezelf moet stellen :

Techniek Wat heb ik nodig om mijn project te realiseren ? Wat kan ik zelf, wat kan ik leren, wat ga ik uitbesteden en aan wie.
Content Welke inhoud heb ik nodig. Hoe kom ik daar aan ? Wat heb ik al ? Is dat echt wel bruikbaar ? Maak ik verder alles zelf of vraag ik mijn vrienden, buren of bekende Nederlanders om iets aan te leveren, of huur ik iemand in die voor de inhoud zorgt.
Organisatie Kan ik dat zelf ? Moet ik veel overleggen, achter dingen aan, telefoneren of mailen ? Wanneer doe ik dat dan ? Ik moet mijn agenda en te-doen lijstjes wel inpassen in mijn 'normale' leven.
Tijd Hoeveel tijd gaat er in mijn project zitten. Heb ik die tijd en wil ik die daar aan besteden, of moet ik anderen vragen om mee te doen, of moet ik mensen inhuren ? Ook voor werk, gezin en mijn sociaal leven wil ik ruimte houden (echt, als daar iets fout gaat, kun je je project ook wel vergeten).
Motivatie Afhankelijk van hoe lang mijn project duurt en de moeite die dat kost, gecombineerd met wat het op zou kunnen leveren (niet alleen financieel bedoeld), kan het best moeilijk zijn om iets vol te houden. Wat zorgt er voor dat ik dat wel af ga maken. Kan ik mijlpalen zien die ergens onderweg al een goed gevoel geven ?
Kosten Ook een handig punt om van tevoren te bekijken en niet te licht over te denken. Wat is de investering die ik financieel moet doen. Hoe kom ik aan dat geld ? Is dat te verantwoorden, komt er misschien iets van terug (bijvoorbeeld bij het uitgeven van een boek)
Commercie Als ik publiek en klanten zoek, hoe ga ik dat doen. En kan ik dat wel (is niet mijn sterkste kant).
Benodigdheden Wat heb ik aan dingen en spullen nodig en wat heb ik daar al van. Denk aan een pc en printer, maar ook aan een logo of website. Als je zelf niet handig bent met die dingen en ze toch nodig hebt, moet je wel een oplossing vinden.
Juridisch Is mijn plan wettelijk helemaal OK ? Doen anderen hetzelfde en kan ik mijn plan wel uitvoeren zonder dat het hun rechten schaadt ?

Veel om aan te denken ? Ja, dat klopt. Om het iets gemakkelijker te maken heb ik er een documentje voor gemaakt dat je hier kunt downloaden (RTF formaat, dus zowel op PC als op Apple te gebruiken). Vul bij ieder van de onderdelen in hoe je het voor je ziet. In de laatste kolom zet je een plus, min of nul om aan te geven of het voor dat onderwerp probleemloos zal zijn (+), waarschijnlijk wel zal lukken (0) of toch nog even echt goed bekeken moet worden (-).

En wanneer je punten hebt die ik vergeten ben, maar wel in dit overzichtje moeten komen, laat het dan zeker even weten; ik weet er ook niet alles van, maar probeer een weg te vinden. Het contactformulier is wat dat betreft een mooi middel om me jouw aanvullingen te laten weten. Dank alvast.