project

#007 Langzaam vooruit

stapje voor stapje

Misschien ben je zelf inmiddels ook al bezig met jouw project (ik ben benieuwd...laat het even weten). Dan heb je vast ook van die weken, zoals ik er nu één heb. Zo'n week die eigenlijk weinig toevoegt aan het project. Verder gelukkig wel een zinvolle en leuke week. Deze week ben ik overdag vooral heel hard bezig geweest met mijn werk, 's-avonds met sociale bezigheden, met een reanimatie-cursus (is leuker dan je denkt en ook heel zinvol; ik geef je graag meer info) , met een mannen-van-zekere-leeftijd-muziekavond en dergelijke. Van mijn project kwam daarom niet heel veel; bovendien gaat de foto-blog van deze week voor.

Natuurlijk ben ik in gedachten wel met van alles bezig; ik kan merken dat het me zeker stimuleert om meer met fotografie en met deze blogs bezig te zijn en daarnaast gericht op onderzoek te gaan voor mijn nieuwe project. Zo heb ik af en toe een kwartier tussendoor wat onderzoek en nadenkwerk gedaan. En ook heb ik op de sportschool tijdens de training een heel aantal tutorials over het maken van tutorials bekeken op Youtube. Uiterst inspirerend en leerzaam. En de tijd gaat dan nog lekker snel ook !

Tutorials maken

Een paar jaar geleden had ik het plan opgevat om fotografie-tutorials te gaan maken. Dat blijft een boeiende gedachte en lokt nog steeds. Ik ben technisch best handig in het bewerken van foto's, maar daar zijn er meer van. Mijn kracht schuilt er meer in dat ik niet alleen kan vertellen hoe je een foto bewerkt, maar ook hoe je die foto maakt, hoe je daar een gevoel in legt en iets eigens van maakt. Zeg maar, hoe je kwalitatief betere foto's maakt.  Ook daar zijn vast meer mensen van, die dat misschien wel beter kunnen vertellen, maar als dat me zou weerhouden, zou ik ook geen blog meer schrijven.

Een tweede gedachte met de tutorials zou kunnen zijn dat ik wiskunde-lessen zou kunnen maken. Ik was tijdens mijn technische studie daar behoorlijk goed in en kan zeker het middelbare school materiaal duidelijk en geduldig uitleggen. Ik heb ik de loop van de jaren een aantal jongeren bijles gegeven. Eén daarvan had op een gegeven moment slechts één voldoende op zijn lijst, jaja...

Passive income

Iets wat me al jaren boeit is het begrip ' passive income'. Dat klinkt een beetje alsof je, zonder iets te hoeven doen, geld kunt verdienen terwijl je slaapt. Soms kan dat, zoals bij de Bitcoins eind vorig jaar, maar sinds half december zie je dat je daar ook knetterhard je geld kwijt kunt raken terwijl je slaapt. Nee, de vorm van passive income die ik bedoel vraagt wel degelijk een heleboel inspanning. Die inspanning doe je eenmalig en vervolgens verdien je er nog heel lang geld mee. Niet dat je het geld dan gegarandeerd in grote hoeveelheden binnen kunt scheppen, maar dat is ook helemaal niet mijn plan. Een tweetal voorbeeldjes om het duidelijk te maken :

De Franse fotograaf Serge Ramelli maakte in het begin van zijn Youtube carriere, slechts zo'n 6 (!) jaar geleden zijn eerste Franstalige Youtube tutorials over fotobewerking. Die zijn enkele duizenden keren bekeken. Vervolgens is hij overgestapt op het Engels en heeft hij ruim een jaar lang 2 tutorials per week gemaakt. Allemaal van een minuut of 20. Hard werken dus ! Zijn publiek groeide en aantallen views van 300.000 zijn zeker geen uitzondering. Hij is in de loop der tijden ook cursusmateriaal gaan maken, zoals over hoe je Photoshop en Lightroom (de belangrijkse fotografen-tools) gebruikt, maar ook specials over nachtfotografie of portretten. Inmiddels leeft hij al weer enkele jaren vrij ruim van de opbrengsten en houdt zich bezig met uitzoeken van nieuwe dingen en moet af en toe een cursus bijwerken. Ik heb veel van hem geleerd op het gebied van de techniek en heb ook een aantal cursussen aangeschaft in de loop der jaren.

Ook in de meer technische hoek van webdevelopment is het ontwikkelen van online cursusmateriaal en daarmee passive income goed ontwikkeld. Colt Steele, van ' the webdeveloper bootcamp' bijvoorbeeld heeft al 250.000 studenten voor zijn cursus over  HTML, CSS en JavaScript. Als je dat even vermenigvuldigt met de afgeprijsde cursusprijs van 12 euro, snap je waarom zo'n concept aantrekkelijk is, al kost het veel werk om te ontwikkelen. Dergelijke cursussen blijven nog jarenlang actueel en er komen steeds nieuwe studenten.

Passive income voor mij ?

De afgelopen weken ben ik aan het bedenken of ik ook iets richting passive income kan opzetten, niet noodzakelijk met tutorials. Je kunt ook denken aan eBooks. Alles dat me spannend lijkt (en ik ben absoluut niet in al die dingen een kei) zou ik kunnen toepassen: fotografie, structureren, schrijven, marketing, tutorials maken. En dan ook nog op momenten dat het mij uitkomt. Met een horizon van (langzaam en gestaag) binnenstromend inkomen. Als ik terugblader naar mijn lijstje van sterke en zwakke kanten, dan lijkt zoiets ook gemaakt voor me en dan bedoel ik naast de voor de hand liggende pre's vooral op discipline, een eigenschap die je nodig hebt om materaal te maken.  Komende week heb ik het iets rustiger; ik ga er eens mee puzzelen en er een gedachtenwolkje of een Lean Canvas op los laten...