blog

op de rand

contemplatie

Buiten mijn gebruikelijke iedere-vrijdagmiddag schema een extra bericht ! Ja, ik wil op de rand van het oude en het nieuwe jaar nog één korte terug- en vooruitblik doen. Dit oudjaar-bericht heb ik als titel het woord contemplatie meegegeven, hetgeen zoveel betekent als beschouwing, overdenking. Letterlijk vertaald betekent het volgens Wikipedia : het scheiden van iets uit zijn omgeving; iets dat ik als toeschouwer in mijn eigen wereld, vrijwel dagelijks doe. Op de rand van het nieuwe jaar is ook een heel passend moment daarvoor.

Een tweede reden voor het gebruik van het woord contemplatie zit voor mij in een referentie aan een eerder "project" dat ik heb gedaan. Een fijne, erg dierbare vriendin van me bleek, toen ik haar een kleine 20 jaar geleden leerde kennen, ondanks haar universitaire studie, heel vaak onbekend met woorden die ik gebruikte. Niet eens heel moeilijke woorden, maar dingen als facultatiefimpertinenttirannie en interventie. Ik heb haar toen iedere dag van het jaar 2003 een moeilijk woord met (soms korte) uitleg en wat aanvullende gedachten gestuurd; een soort persoonlijk mini-blog. Volgens mij was ook toen het oudjaar-woord contemplatie. Helaas heb ik destijds het belang onvoldoende ingezien om alles van dat project goed te bewaren. Op een enkele mail en één exemplaar van een uitgeprint halfjaar moeilijke woorden na is alles weg... Behalve de gevolgen... vandaag hoorde ik haar vrij moeiteloos het woord legitiem gebruiken.

De oudjaarfoto

Eerst even de laatste SPAGHETTI-foto van dit jaar. Anderhalve week geleden had ik beide heren Anker advocaten in een bericht over gedrevenheid en focus. Deze week alleen Willem Anker met een Heerenveen supporter-sjaal om, verzonken in gedachten aan zijn bureau. Een zogenaamd vrij werk resultaat van een shoot die ik ooit deed voor het Bierblad (ja, dat bestaat echt). Zoals je weet maak ik liefst portretten van mensen op het moment dat ze er zelf niet zijn. Met deze ben ik dan ook nog steeds erg blij.

 

anker

 

Terug

Anders dan bij het moeilijke woorden project in 2003 ben ik SPAGHETTI zorgvuldig aan het bewaren. Ik ben aan het denken over hoe ik er iets blijvend van kan maken; er een souvenir van kan maken dat me herinnert aan dit avontuur. SPAGHETTI in 2018 was tot nu toe 390 bladzijden op A4 formaat, zoals ik nu simpelweg alles in Word heb gekopieerd, 75.000 woorden en vooral veel inspiratie en inspanning.

Iedere week 4 uur bezig houdt in dat ik in totaal ruim 50 keer 4 = 200 uur = 5 volledige werkweken in SPAGHETTI heb zitten. Iedere week ruim een hele avond, soms iets in het weekend en soms iets tijdens werktijd. Al met al heb ik er absoluut geen spijt van en het was zeker boeiend om te doen, maar wat zou er gebeuren wanneer ik die uren in het maken van foto's had gestoken om het doel van reactivatie van mijn fotografie te bereiken ? Of in de fotografiecursus die ik als tweede project naast SPAGHETTI probeerde op te zetten. Of in iets anders dat ook leuk of nuttig zou kunnen zijn. Zoals het schrijven van een boek ? Of misschien niet in een kansloze hobby, maar in iets nuttigs, zoals achterstallig onderhoud aan het huis, of in mijn relatie... ?

Vooruit

Afgelopen dagen ben ik hard bezig geweest met de toekomst van SPAGHETTI. En ja, voorzichtig zie ik het voor me om weer een heel jaar verder te gaan. Wel anders, maar misschien is dat juist wel beter. We gaan door en dan zien we wel hoe lang het leuk blijft ! Hoe dat wordt ? Daar ben ik nog niet helemaal definitief uit, maar ik ga het je hopelijk in de eerste aflevering van januari vertellen ! Er zal vast het één en ander verschuiven. Waarschijnlijk ga ik nog een keer proberen iets kortere berichten te schrijven en vooral iets meer actief op pad te zijn om foto's te maken. Ook de website zal de nodige wijzigingen ondergaan. Kortom, ik ga de doelen nog eens op een rijtje zetten en kritisch kijken wat bij zou kunnen dragen aan die doelen. Samengevat : betere focus...

Wensen en voornemens

Voor komend jaar de allerbeste en liefdevolle wensen. Voor nu in ieder geval bedankt dat je als (soms onzichtbare) spiegel hebt geholpen om een aantal onderwerpen op een rijtje te zetten. Dat je dromen uit mogen komen en je verlangens vervuld. Het helpt als we allemaal proberen het leven voor elkaar een beetje mooier te maken. Dat is mijn goede voornemen...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *